top of page

Webinaruka engasjerte bredt

mandag 11. november 2024

Tekst og foto: FI-Fremtidens Industri

Webinaruka 2024

Med gode bidragsytere og aktuelle temaer som fenget tverrsektorielt, ble høstens webinaruke en aldri så liten suksess.

– Selv om Midt-Norge er vårt satsingsområde, er det gøy å se at vi har deltakere fra hele landet.


Det forteller en fornøyd Hege Michelsen Kolstad, leder i Agritech Cluster.


Næringsklyngen driftes av innovasjonsselskapet FI-Fremtidens Industri.


– Det gir det oss en unik mulighet til å spille på kompetanse og nettverk også innenfor andre næringsklynger, som for eksempel MIDSEC, Renergy og NCE Aquatech Cluster, sier hun.


Nytt i år er også at vi gikk sammen med Trøndelag fylkeskommune om lanseringen av deres kartleggingsrapport av restråstoffer.


Fokus på mulighetsrommet

Bioøkonomi er et satsingsområde for fylkeskommunen. Viktig initiativ er igangsatt, for eksempel BioVerdi prosjektet og restråstoffkartleggingen. Et konsortium med EY i spissen presenterte rapport og verktøy, etter at Ingvill Dalseg, leder for hovedutvalg næring og industri, introduserte temaet:


– Foredling av restråstoff, altså det materialet som ikke er det primære hovedproduktet når man bearbeider en råvare, vil være viktig for å sikre økt verdiskaping og en videreutvikling av bioøkonomien. Og Trøndelag har alle forutsetninger for å lede an, fortalte hun.


Gjennom Webinaruka ble det også lagt vekt på mulighetsrommet innen temaer som klimamuligheter innen landbruk, presisjonslandbruk, lokalmat som beredskap og lokale energiløsninger.


– Store, viktige industrielle prosjekt settes på vent fordi de ikke garanteres energi. Akademia og fagmiljø er tydelige på at vi må produsere mer fornybar, og at vi trenger mer fleksible lokale løsninger. Enøk først, men både bioenergi og lokal strømproduksjon er viktig å utvikle, forteller Jon Svenningsen fra Agritech Cluster, prosjektleder for Webinaruka.


Klimasmart landbruk

Vi har forpliktet oss, og landbruket har respondert med en klimaplan med tydelige prioriteringer. Det gir muligheter. Reduserte utslipp er oftest koblet til redusert ressursbruk – og reduserte kostnader. Og erfaringene Magnus Haugland i Klimasmart Landbruk formidlet, er at nettopp de tiltakene som gir reduserte kostnader, er de tiltakene som faktisk gjennomføres.


Bonden som pilot i cockpit på traktoren

– Når resultatene viser at bonden kan redusere kjøring med 5 % og gjødselforbruk med 10 % - ja, da blir ny teknologi tatt i bruk. For igjen; reduserte kostnader og reduserte klimagassutslipp er oftest to sider av samme sak, forteller Jon Svenningsen, og fortsetter:


– Samtidig skal vi merke oss at både Truls O. T. Hansen fra NLR og den teknologiinteresserte bonden Bent Ingar Fuglu påpekte viktigheten av tradisjonell agronomiforståelse.


For ny teknologi har en betydelig brukerterskel, det kan være svært krevende å henge med. Hva kan gjøres for å tilgjengeliggjøre mulighetene for flere? Og ikke minst; hvordan sikrer vi en teknologiutvikling på biologiens premisser? Viktige aspekter når vi utforsker mulighetsrommene.


Matberedskap i Midt-Norge

Riksrevisjonen har påpekt en rekke områder hvor vi som nasjon må bli bedre, og Statsforvalteren i Trøndelag synes å være på ballen. En rekke initiativ er igangsatt, hørte vi fra Arnstein Lyngstad og Liv Gystad.


Også Forsvaret er offensive. Forsvarskoordinator i Trøndelag, Pål Talmo, ga oss eksempler på gode lokale initiativer i samspill med sivile aktører på Ørlandet.

bottom of page