top of page

Ny jordbruksteknologi gjør bondeyrket mer attraktivt

torsdag 23. juni 2022

Tekst: Åslaug Hennissen / Foto: Silje Kolaas

Ny jordbruksteknologi gjør bondeyrket mer attraktivt

Mange deltok ivrig i diskusjonene da fem grønnsaksprodusenter satte behovet for automasjon og elektrifisering på agendaen.

Dette skjedde under en parallellsesjon arrangert av Agritech Cluster og Mære landbruksskole under Agritech Nordic. Nærmere førti interesserte forskere, tech-bedrifter, rådgivere og andre teknologiinteresserte lyttet oppmerksomt og sugde til seg kunnskap og erfaringer fra næringa.


Gårdbrukerne beskrev sine arbeidsoppgaver med bilder og film, og fortalte hva som kan elektrifiseres og hvor det er ønskelig å få inn autonomt utstyr.


Grønnsaksprosusentene som deltok var:


Morten Gustad, Bulling Nedre

På gården Bulling Nedre i Sparbu har Morten Gustad drevet med brokkoli og jordbær i nesten 30 år. Nå går han for epler i tillegg. Han er den første bonden nord for Dovre som satser på epledyrking i stor skala. I fjor vår plantet han 4.000 epletrær.


Kine Sofie Sandstad Skjeset, Ulve Vestre

Kine Sofie Sandstad Skjeset fra Levanger jobber på gården til foreldrene som hun er i ferd med å ta over. Gården Ulve Vestre har 300 dekar gulrotåker i tillegg til kornproduksjon.


Gustav Myraune, Myraunet Gård 

Myraunet Gård er en familiebedrift som ligger på Frosta. I tillegg til tradisjonelt jordbruk, driver Gustav Myraune bedriften RÅGO. Her tilbys matkasser med kortreiste

råvarer som grønnsaker og delikatesser fra Trøndelag levert på døra.


Olav Galtvik, Galtvik

Olav Galtvik er 7. generasjon på gården Galtvik på Frosta. Det har vært drevet med grønnsaksproduksjon på gården siden

1840-årene. I dag dyrkes det poteter, løk, beter og korn på gården. Til RÅGO-kassa produserer og leverer de beter av ulike slag.


Bent-Ingar Fuglu, Røstad Øvre

Røstad Øvre er en gård på Levanger som drives av Aud Mari Folden og Bent Ingar Fuglu. På gården dyrkes det konvensjonell og økologisk gulrot, kålrot, potet og korn, parallelt med Skotsk høylandsfe. I gårdsbutikken selger de egne varer og varer fra kollegaer i nærområdet.

bottom of page